Phala grena este parfumata. Miroase, ca baza, a tinctura de propolis, si mai cuprinde si amintiri de rasini arse (colofoniu, tamaie, etc). Poate descrierea va duce cu gandul la un mireasma tehnicista sau medicala dar nu e asa. Este un miros floral placut, deosebit de ce stiam pana acum la o planta!
2.martie.2012 Phalele mele mi-au oferit, aproape toate, martisoare: boboci noi si tije florale noi. Acest lucru se intampla la o luna si jumatate de la inflorirea primilor boboci si la o luna de la terminarea infloririi tuturor bobocilor din prima tura!
Draga Sylvia, pe acel sophro l-am injumatatit si plantat de curand,despartindu-ma de una din jumatati. Daca la toamna devine suficient de mare pt o noua injumatatire, vorbim! Cat despre phala grena am o tulpina cu 2 keiki. Creste f f greu; daca reusesc sa duc experimentul la capat, vorbim!
Culorile sunt foarte faine dar daca nu reusesc sa le fac sa infloreasca mai multe tije odata, nu sunt prea decorative, florile sunt destul de mici! Pana una cealalta tot phalele mi se par mai faine si au si inflorire mai indelungata! Mai trebuie sa exersez cu cattleya!!
Dupa cum vezi necesita umiditati foarte mari in aer mai ales la temperaturi peste 20 de grade care influenteaza atat inflorirea cat si durata vietii lor. Un apartament in care se mentin umiditati de 70% fac sigur igrasie (proprie experienta!).
Catleiele sunt „reginele orhideelor" datorita splendorii si diversitatii florilor, o imagine ideala a familiei orhideelor. Numele le-a fost dat de horticultorul britanic William Cattley, care le-a descoperit intamplator in 1818, printre muschi, intr-o cutie pe care o primise din Brazilia. In natura, sunt orhidee epifite, crescand pe arbori sau pe pietre (litofite). Au o crestere simpodiala, cu tulpini ce apar la baza lastarilor, si poarta pseudobulbi. Este vorba de o ingrosare a tulpinilor care inmagazineaza apa si substante nutritive. Legati intre ei printr-un rizom orizontal subteran, pseudobulbii, in forma de maciuca, masoara 10-20 cm, dar pot ajunge si la 1 m. Se impart in doua grupe:
· tipul labiata sau unifoliate, care au o frunza pe fiecare pseudobulb si fac intre 2-6 flori imense, cu un label spectaculos.
· tipul brazilian sau bifoliat, care au 2-3 frunze la capatul fiecarui pseudobulb si multe flori mici, reunite in ciorchini.
Majoritatea sunt colorate splendid si au un parfum placut, dulceag, vanilat, exotic.
Origine: padurile tropicale din muntii Americii Centrale si de Sud, in special padurea amazoniana, intre 600
si 1 800 m altitudine. Cattleya loddigesii a fost prima specie introdusa in Europa, in 1815.
Frunze: au 1-3 frunze, de 10-20 cm lungime, pieloase, plate, ascutite, drepte, la extremitatea fiecarui pseudobulb, persistand chiar si in timpul perioadei de repaus vegetativ.
Flori: tot anul, in functie de specie, flori mari, cu 3 sepale, 2 petale mai mari si un label, in palnie, plat, ondulat, franjurat, colorat.
Lumina: prefera lumina filtrata, de la o fereastra orientata spre sud ori spre apus. N-o lasati sa stea sub un soare arzator.
Pamant: un amestec clasic pentru orhidee epifite, format din radacini de ferigi, sfagnum, scoarta de pin, bile de polistiren expandat, spuma de poliuretan.
Ingrasamant: daca o cultivati in radacini de feriga, o data pe luna, din mai pana in septembrie; daca o cultivati in pamant de scoarta, la 15 zile. Ingrasamantul trebuie sa alba suficient azot in perioada de formare a pseudobulbilor, primavara, apoi sa fie bogat in potasiu ca sa stimuleze inflorirea.
Umiditatea aerului: la peste 20°C, trebuie sa fie de 70-80%; intre 14 si 18°C, de 50-60%. De doua ori pe zi, stropiti planta cu apa dedurizata, mai ales daca e foarte cald, pentru a mentine umezeala.
Udare: in perioada de crestere, la 3 zile, mai ales daca planta este cultivata in scoarta. Lasati substratul sa se usuce putin intre doua udari. Iarna, udati-le doar o data pe saptamana. Utilizati apa de ploaie sau dedurizata.
Transplantare: la 2 ani, in aprilie, intr-un ghiveci ingust. Planta trebuie descentrata pentru ca sa se dezvolte, prioritar, pseudobulbul frontal. Puneti un arac pentru a sustine tufa. Udati-o dupa 10 zile de la transplantare.
Cerinte specifice: pentru inflorire este necesara o diferenta de temperatura de cel putin 4-5°C intre zi si noapte. Dimensiuni: 30 cm-1,20 m.
Inmultire: prin divizare, in momentul intrarii in vegetatie, daca tufa a facut cel putin 6-8 bulbi. Taiati rizomul intre doi pseudobulbi si replantati fiecare jumatate.
Longevitate: in apartament, 1-3 ani, in sera ori veranda, 7-10 ani.
atlasbotanic.florisicadouri.ro/flori/Cattleya/292.html
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.